top of page

11 mrt 2024   Schaakmaat - S.V. De juiste -Z     3½ - 2½ 

Schaakmaat is de huidige koploper van de 2de klasse met een gemiddelde rating van 1800+. Tot dus ver hadden ze hun tegenstanders helemaal van kant gemaakt waarbij hun laagste score 5-1 was. Een sterk team dus.


disclaimer: alles hieronder is gedramatiseerd en wellicht een beetje verzonnen om te trachten de aandacht van de lezer te houden.

 

Partij 1

Jos moest tegen Robert Keereweer. En geloof het of niet maar keer en weer begon Robert te praten over zetjes. Beiden hadden namelijk moeite met het noteren van de partij waardoor je om de zoveel minuten hoorde; "We zijn nu bij zet 25, heb je het goed opgeschreven?!"

Tijdens de partij verloor Jos een pion en dat heeft de tegenstander wel keurig af kunnen maken in een toren-loper tegen toren-paard eindspel. Toen Robert deze keer klaar was met de partij en weer begon te praten in de speelruimte, was het genoeg geweest voor de voorzitter van Schaakmaat. Hij pakte, geirriteert, de koning van Keereweer en zei het volgende: "Het is keer en weer hetzelfde met jou, ga naar de analyse kamer en analyseer daar je partij!"  0-1

 

 

Partij 2

Ik moest tegen de voorzitter, Gerard van den Berg, die blijkbaar de hoogste rating heeft van alle deelnemers in de 2de klasse (1989 KNSB, 1999 FIDE). Ik had dus alvorens de partij al getekend voor remise. Ik kwam sterk uit de opening, won een pion, ruilde dames af, verloor een pion en dan heb je al snel een stelling vergelijkbaar met de complexiteit van het eindspel, echter stonden mijn stukken stukken beter. Op een gegeven moment kon ik mijn stelling niet verbeteren en kwam er een mogelijkheid van herhaling van zetten. En ja hoor, remise werd ook gespeeld. Achteraf bleek dat ik in de eindstelling een tactiekje had dat Paul L in de na-analyse poepsimpel had gevonden. Toen dacht ik ook bij mezelf; Paul B heeft gelijk, nooit remise aannemen behalve als je echt slecht staat. 0.5-1.5 






(Wit aan zet. In de partij werd Le2 Nc6 Lf3 etc. gespeeld)

 


Partij 3

Michiel speelde een sterke partij tegen een 1877 speler en kreeg uiteindelijk een mooi tactiekje.






(Wit aan zet)

 Michiel speelde hier Ne7+ met het afleidingsmotiefje Dxe7 Tc8+ en je moet je dame ertussen zetten. De tegenstander van michiel gaf hier op en Michiel was daardoor ook de held van de dag. 1.5-1.5

 

Partij 4

Jeroen moest tegen Willy Kruger. Een speler die nog niks anders heeft gekend dan winnen (volgens zijn eigen woorden). Rating 1872. Een uitdaging dus. Jeroen kwam goed uit de opening in het afgewezen damegambiet en nadat de wit-kleurige lopers werden afgeruild op g6 (Lxg6 hxg6) werd Jeroen verleid met romantische ideeen om de toren op de h-lijn te zetten om zo een aanval te creëren.






Zwart speelde hier Kf7

Een leuk maar gevaarlijk idee om de koning op f7 te zetten. Kruger werd echter geprovoceerd, wellicht zelfs beledigd door deze zetten! Hij ging dan ook volop voor de aanval. Hij gooide alles open met dxc5 en cxd5 en dwaalde in het donkere bos van Jeroen's positie op zoek naar schaakmaat. 

Schaakmaat hou d'r neet gevoonge. Jeroen had echter wel een leuk vorkje en de kwaliteit gewonnen. Echter bleek koningsveiligheid toch een issue en werd er remise overeengekomen. 2-2  

 

Partij 5

Onze voorzitter Paul speelde ook een sterke partij. Na wat afwikkelingen bleek er echter geen echte sterke aanval in te zitten.






Het bleek zelfs dat als de dames en torens werden afgeruild. dat het dan een eindspel is van ongelijke lopers. Dus besloten de 2 maar remise te maken. 2.5-2.5

 

Partij 6

Yvonne had het niet makkelijk. Ze verloor ergens een stuk maar verdedigde resoluut! Het spel wikkelde zich af naar een Torendame tegen damepaard eindspel waarbij Yvonne het paardje had.






Toen de dame echter in de helft van zwart terechtkwam met schaak, werd het erg moeilijk en kon zelfs Yvonne de positie niet meer verdedigen. 2.5-3.5

 

Nawoord

Voor de partijen wisten we wel dat de kans op teamwinst klein zou zijn tegen zo'n sterk team, echter hadden we nooit gedacht dat we zo dichtbij zouden komen! Om het ons allemaal mentaal wat makkelijker te maken hebben we achteraf Jos maar de schuld gegeven 😉.

Het was een spannende en vooral leuke middag. 

 

Na deze partij heeft Jeroen zijn quota partijen voor rating gehaald en zal hij begin volgende maand z'n rating ontvangen. Hij heeft 4.5/6 gescoord in zijn externe partijen met een TPR van 1760, dus onze club krijgt weer een speler met een goede rating erbij. Wel een beetje een oude man, want hij is vandaag 31 geworden. Proficiat Jeroen! 




bottom of page