top of page
Viktor_Korchnoi_1976.jpg

De meest zuidelijk gelegen schaakclub van Nederland, De juiste -Z-, is gevestigd in Noorbeek vlak tegen de Belgische grens.

Aldaar werd de club op 1 april 1977, na menig jaartje huisschaak, opgericht. Een vereniging die bekend staat als een uiterst gezellige schaakclub, waar vriendschap en prestatie hand in hand gaan. De vereniging vierde in 2002 haar 25-jarig jubileum. In die periode is flink aan de weg getimmerd.

In 1978 werd voor het eerst met twee teams aan de Limburgse bondscompetitie deelgenomen. Huisvesting vond men in het nabij gelegen buurdorp Banholt. Het eerste competitiejaar was meteen een succes. Het 1ste team behaalde meteen het kampioenschap.

In 1985 werd besloten te fuseren met S.V. Dracula uit Margraten. Vanaf dat moment ging men ook in Margraten spelen. In 1987 en in 1988 werden er in het kader van het 10-jarig bestaansfeest twee grote toernooien georganiseerd. Het aantal deelnemers lag ruim boven de tweehonderd. Het prijzengeld bedroeg meer dan 2500 euro. Het ledenaantal bleef redelijk stabiel.

Halverwege de jaren negentig werd Margraten als standplaats opnieuw voor Noorbeek veruild. Onder het motto regeren is vooruitzien bleef men bestuurlijk zoeken naar wegen om de vereniging ook op langere termijn gezond te houden. Zo werd de samenwerking met enkele Belgische zusterverenigingen verstevigd. Sinds de oprichting was er door de zuidelijke ligging steeds contact met Belgische verenigingen.

De juiste -Z- is initiator van het Heuvellandtoernooi dat 22 keer werd georganiseerd. Middels dit toernooi bestaat er een heel goede relatie met onder andere Herve, Eupen en Vise. Maar ook buitenlandse verenigingen uit Aken, Raeren, Herbestal en Welkenraadt waren vaak van de partij, zonder de omliggende verenigingen in het Heuvelland zoals Fianchetto, Cayer (Cadier en Keer), Gronsveld (later JAdoube), Eijsden, EVDEZ (later Sjaak Mat) en V.S.M. te kort te doen.
Ook beroemd (en berucht) is de jaarlijks georganiseerde Kroegenloperstocht waarbij in diverse cafe's in Noorbeek wordt gestreden aan het schaakbord met een flinke pot bier erbij.
In oktober 2007 mochten we 3 dagen lang Grootmeester Viktor Korchnoi ontvangen op onze club voor een clinic, een snelschaaktoernooi en 2 simultaan evenementen. Dit ter ere van ons 30-jarig bestaan en omdat Viktor bij oprichting van de club de schaakinspirator was wegens o.a. zijn legendarische matches tegen Anatoli Karpov. We voeren sindsdien zijn foto in ons clublogo.

Inmiddels spelen een aantal leden van Herve bij onze vereniging en wordt omgekeerd door een aantal van onze leden aan de Belgische competitie deelgenomen. In 2000 werd de samenwerking met JAdoube en Cayer gentensiveerd.

Met een bezetting van 10-12 borden op de interne kompetitie mogen we ons nog steeds een van de grotere schaakverenigingen van Limburg tellen.

bottom of page