top of page


20 apr 2024   S.V. De juiste -Z - Het Kasteel Wijchen 1 - 7 

Afgelopen zaterdag was de de laatste ronde in de knsb competitie.

Er stond weinig op het spel omdat we ons al gehandhaafd hadden in de 4de klasse.

We speelde deze keer in Stein, dus voor iedereen (behalve Mick 😉) was dit een uitwedstrijd. 

 

Disclaimer: posities kloppen weer voor geen reet.

 

Partij 1

Roy (zwart) kwam moeilijk uit de opening in een variant van het Frans dat hij niet goed kende. Z'n tegenstander aan de andere kant speelde 12 computerzetten in de opening en kwam er makkelijker uit.


Nadat er in deze stelling ...Tae1 werd gespeeld, speelde wit Pe5. Nadat zwart zich passief moest stellen met zetten als Lc8 en Db8 moest zwart op een gegeven moment de kwaliteit geven. Met de kwaliteit minder gaf Roy veel tegengas en dreigde op een gegeven moment te promoveren.Zwart speelde hier d2, met als idee Ba4 en d1=D)

Echter was d2 makkelijk verweerbaar met Ke3. Een tiental zetten later moest Roy helaas opgeven.Partij 2

Frits (zwart) kwam ook niet echt lekker uit de opening.  

Na ...Le6 werd hier snel f5 gespeeld en werd de stelling positioneel heel moeilijk voor zwart.

 De stelling werd langzamerhand moeilijker en moeilijker om te spelen en Frits besloot in de beknelling een stuk te offeren voor spel, Helaas was de compensatie niet genoeg. 0-2

 

Partij 3

Jean (w) had er zin in, offerde in de opening een pion en begon een stormramp met AL ZIJN PIONNEN. Zijn stormramp loonde voor positionele compensatie met een paard op d6 in het middenspel. Even later bleek zelfs de dame van de tegenstander in te staan! 

Maar niets bleek minder waar! Zwart speelde hier Tf1!! en iedereen stond versteld van de zet, inclusief Jean. 

Als Vladimir Kramnik deze zet had gezien, dan had hij zeker weten het vermoeden gehad dat de tegenstander vals aan het spelen was. Met 5 minuten op de klok moest Jean verder spelen en helaas was de tijdsdruk te groot om van te herstellen.

 

disclaimer 2: Ik moest op een gegeven moment naar huis om te werken en kheb de rest niet echt meegekregen dus ik verzin hier maar wat en ik ga een beetje kloten.


Partij 4

Michiel (w) speelde een sterke partij. Hij won een pion en besloot het langzaam en geduldig uit te spelen door af te ruilen. Z'n tegenstander leek hierdoor erg van streek en vocht hij hard terug. 

 

Echter werd er afgeruild tot een remise toren eindspel. Zwart kwam daarna heeeeel actief te staan en won vervolgens het spel met een actievere koning
Partij 5

Marielle speelde ook een sterke partij, maar kwam op een gegeven moment in een moeilijk gelijk eindspel met paard en toren. 

Op een gegeven moment kwam Rene Chappin de zaal binnen. Hij was betaald door Kasteel Wijchen om Marielle af te leiden met z'n ongelooflijke charmes!

 Marielle was echter niet gecharmeerd maar wel gehumoreerd, genoeg om haar uit haar concentratie te halen. Ze verloor daardoor een pion, en daarna helaas het spel.Partij 6

Paul L. kwam heel sterk uit de opening, met een paard in het centrum van het bord. Echter kostte de opbouw van de mooie positie heel erg veel tijd. Op een gegeven moment moest hij die mooie paard terugzetten om een stuk te pakken. In die tempo kon de tegenstander de stelling gelijk maken, en kon onder tijdsdruk Paul L. stoppen.

 

 

Game 7

Paul Bokern had an incredible game, where both sides castled in opposite directions. Both sides started walking with pawns, causing minor pieces to flee to less active spaces. At some point Paul had a great attack somewhere, but missed the plans of the opponent, causing a fatal blindspot in his calculation. 


 


Game 8

Mick was very motivated to bounce back after last month's drop in rating. In this game, both sides castled opposite sides as well but Mick had the attack AND the initiative. 

You could sense that his opponent wasn't up for the task as he couldn't predict Mick's next move. 

After attacking like Kasparov, treat after treat, you could sense that Henk M. started feeling hopeless.

Resulting in Mick saving the honor of DJZ and proving to himself that he is a great chess player, worthy of a 1900 rating. 

1-7
 

 Afsluitwoord

Het was, desondanks het resultaat, een mooie schaakmiddag met echt mooie partijen, vooral voor de toeschouwer (ik en Rene Chappin).

We hebben ons gehandhaafd in de huidige klasse en dat is fijn. 

 

Mocht je je afvragen waarom ondergetekende niet speelde die middag. Dat is omdat hij gisteren terug is van een weekje Spanje en dus niet meer wist hoe het paardje beweegt in het schaken.

 

Hopelijk was het verslag het lezen waard! Bedankt voor het lezen. Tot op de club!

 

 

bottom of page